Paardekam Suspension
Pro Carbon
DWS Decals
Jopa
Motorhuis de Doelen 2
VHS Tuning

Advertenties

JvH Designs
Hydrowear
Ladessa
SKS Process Components
MX Shop Midden Nederland
Derks MX Racing
Bull SP
EK Motors
Motor2000

Jeffrey Herlings en Glenn Coldenhoff tegen de rest

Met twee Nederlandse kanshebbers op een podiumplaats mogen de Nederlandse toeschouwers vol belangstelling uitkijken naar de Grand Prix motorcross in Valkenswaard.

Jeffrey Herlings en Glenn Coldenhoff tegen de rest

Zelden waren de vooruitzichten op Nederlands succes in de MXGP, de topklasse van de motorcross, zo groot als dit jaar.

 

Jeffrey Herlings kwam vorig seizoen nauwelijks aan rijden toe door blessures. Pas tegen het eind van het seizoen kon hij weer goed meedraaien. Dat leverde twee GP-overwinningen op en de wereldtitel voor landenteams tijdens de Motocross of Nations in Assen.

 

Herlings heeft zich de afgelopen maanden goed kunnen voorbereiden op het seizoen 2020. Herlings: “2019 was het slechtste jaar van mijn carrière en daar heb ik van geleerd. Mijn doel voor dit jaar is er bij alle races bij te zijn en proberen te vechten voor de wereldtitel. Mijn instelling is veranderd. Ik voel niet langer dat ik elke wedstrijd moet winnen. Als ik op het podium kan komen is dat goed genoeg en het meest belangrijk is dat ik er bij de volgende wedstrijden ook weer bij ben. Het is een opluchting dat ik bij de start van het seizoen gezond ben en dat ik er klaar voor ben.”

 

Dat Herlings - die net als in alle voorgaande seizoenen ook dit jaar weer deel uitmaakt van het door Red Bull gesponsorde fabrieksteam van KTM - fit is liet hij zien bij internationale wedstrijden in Engeland (Hawkstone Park) en Frankrijk (Lacapelle Marival). Beide wedstrijden wist hij te winnen. Herlings zegevierde in de periode 2010-2018 maar liefst acht keer in Valkenswaard. Kan hij er dit jaar een negende zege aan toevoegen?

 

Aan de vooravond van de Britse GP maakte KTM bekend dat Herlings zijn bestaande contract heeft verlengd, waardoor hij nu tot en met 2023 aan het Oostenrijkse merk zal zijn verbonden. Herlings: “Ik ben hier heel erg blij mee. Ik zit al sinds 2009 bij KTM. Aan het eind van dit contract zal het vijftien jaar zijn. Ik werk al sinds mijn veertiende met de oranje familie. Mijn hart ligt bij KTM, we vormen een familie met elkaar. Ik ben dankbaar dat KTM in mij gelooft - ik geloof in hen, de motor en alle mensen die er werken. Ik hoop dat er nog vele gelukkige dagen voor ons zullen liggen.”

 

Zijn belangrijkste belager zou wel eens Glenn Coldenhoff kunnen zijn. Vorig seizoen was hij aan het begin van het jaar niet fit na een zware trainingsval. Pas in de tweede helft van de competitie kon hij goed laten zien wat zijn mogelijkheden waren. Dat resulteerde in het winnen van drie GP’s, de derde plaats in de WK-eindstand en winst in de Motocross of Nations. Coldenhoff is met zijn team Standing Construct overgestapt op GasGas, een Spaans merk dat een tijdje geleden is overgenomen door Pierer Mobility AG, het bedrijf dat ook al KTM en Husqvarna bezit. Standing Construct is het fabrieksteam van GasGas. Coldenhoff: “Ik heb de afgelopen maanden hard gewerkt en kijk ernaar uit goede resultaten te behalen. Er wordt van het team en mij iets verwacht. Ons doel is te winnen en hopelijk kunnen we dat laten geschieden.”

 

Het derde lid van het winnende team in de Motocross of Nations, Calvin Vlaanderen, kwam tot nu toe uit in de MX2, maar moet vanwege zijn leeftijd dit jaar de overstap maken naar de MXGP. Hij komt uit voor Gebben Van Venrooy Yamaha Racing.

 

Brian Bogers heeft al meer ervaring in de MXGP. De nummer dertien van 2019 reed de afgelopen weken sterk in de wedstrijden voor het Spaans kampioenschap. Bogers maakt deel uit van een Italiaans team, Marchetti Racing Team KTM.

 

Micha-Boy de Waal scoorde afgelopen jaar in tien manches WK-punten, goed voor de 27e plaats in de WK-eindstand. De rijder van het No Fear / Jumbo BT Racing Team zal op zijn Yamaha aan het merendeel van de Europese GP’s deelnemen.

 

Lars van Berkel (Husqvarna SKS Racing NL) komt in Valkenswaard met een wildcard aan de start.