HK Suspension
4 Stroke
SJ Racing
Promax Racing
Van Laar Suspension
BZS Racing Parts

Advertenties

MX Stage Alain Roels
Carpus
TvH Motorsport
Eilers MX Racing
Honda
Ozzo Racing
HMX Parts
BCS Racing
Tonnies Bike Shop
De Brug Personeel
Vakgarage Akersloot
Motorworkx
Grizzly Racing Service

Maikel Smits geniet van moeilijke vijfde etappe

Voor de motorrijders in de achterste regionen werd de vijfde etappe van de Dakar Rally in het laatste deel afgebroken.

Maikel Smits geniet van moeilijke vijfde etappe

De route was te moeilijk en te zwaar. Maikel Smits merkte daar niets van. Die werkte de 266 kilometer nog net niet fluitend af. “Het was echt geweldig. Ik heb zo’n mooie dag gehad.”

Met de 31ste tijd meldde Smits zich aan de finish. Slechts 44 minuten méér had hij nodig gehad dan etappewinnaar Joan Barreda. “Zoveel moeite als ik had met de duinen in etappe 4, zo gemakkelijk ging het nu”, vertelt hij laat op de avond na aankomst in het bivak van Arequipa. “Ik wist alle lijnen perfect uit te stippelen. Ik heb in de duinen een heleboel rijders ingehaald.”

De motorrijders, die een compleet andere route reden dan de auto’s en trucks, kregen een gevarieerd aanbod aan duinen voorgeschoteld. “Het was van alles. Veel korte kammetjes, waar je makkelijk in vast kon rijden. Ik heb twee keer even goed vast gestaan met het voorwiel, maar was er ook allebei de keren snel weer uit. Maar er zaten ook een paar downhills van duinen in; zó hoog, zó lang en zó steil. Super kicken. Dat was zo leuk.”

Waar Smits in de duinen veel concurrenten inhaalde, hield hij op de snelle stukken bewust afstand. De wind kwam recht van voren en het stof bleef zodoende lang hangen op de paden. “Dan moet je gas wel loslaten, want je ziet geen steek.”

Met 266 kilometer special achter de kiezen moest de langste rit nog beginnen: 500 kilometer verbinding naar Arequipa, het laatste bivak in Peru voordat de Dakar in de zesde etappe Bolivia in gaat. Smits deed er ruim zes uur over. “Het is geen mooie rechte snelweg, maar een bochtige weg langs de kust. Best leuk rijden en ook een mooie omgeving. Maar na een stuk of 1000 van die lusjes had ik het wel gezien. De laatste 50 kilometer was een wegomlegging. Toen was het ook al donker en werd het snel kouder. Dat viel tegen.”

De zesde etappe, de laatste voor de rustdag in La Paz, brengt de Dakarkaravaan de grens over naar Bolivia en heeft een special 313 kilometer. Die wordt voor de motoren waarschijnlijk een stukje ingekort in het eerste deel.

 


MKS Graphics

Reacties

Advertenties

KTM Shop
Kellerman Quadschool
Ready 2 Compete
Austria Motors
CPJ Techniek
Overveld Parts
Bakens Yamaha
VdLaarRacing
JH MX Service
Ovaa Motors